0
0
Subtotal: RM0.00
No products in the cart.

Kelemahan Kritikal SUNTIKAN MIKROCIP & Alternatif No.1 yang pencinta kucing di Malaysia Wajib Tahu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Posted by Ruzaini Rahman — 3 hours 17 minutes ago

Senario kucing hilang sedang berleluasa di Malaysia? 

Siapa je yang tak sedih kalau haiwan peliharaan yang dibela setelah sekian lama, tiba-tiba lesap menghilangkan diri. Ada juga yang banyak kali trauma dengan kehilangan kucing sampai dah serik nak bela lagi. 

Kucing suka sangat keluar rumah…

Pintu rumah terbuka sedikit sahaja, pasti lesap. Mulalah pemilik si bulus “mengiau-ngiau” sana sini atau memanggil nama kesayangan mereka itu dengan harapan mereka akan kembali. Lebih merisaukan lagi apabila si bulus anda sesat dan langsung tidak pulang ke rumah.

Di Malaysia sahaja, beratus-ratus kes kucing hilang direkodkan dan dihebahkan melalui media sosial setiap hari. Lihat sahaja posting FB di bawah.

Kejadian yang sering  berlaku apabila kita menjumpai si bulus dalam keadaan lapar di jalanan. Tambahan lagi, ketika kucing2 ini dijumpai, tiada tanda dan informasi yang boleh digunakan untuk berhubung dengan pemilik mereka.

  • Apa itu suntikan mikrocip pada haiwan?
    Suntikan mikrocip bukan lagi perkara asing bagi yang membela kucing mahupun anjing. Ia merupakan alat elektronik yang sangat kecil, sebesar sebutir nasi yang disuntik ke dalam badan haiwan peliharaan bagi tujuan identifikasi. Setiap mikrocip diprogramkan dengan nombor siri yang unik dan memerlukan pengimbas untuk mengakses nombor siri terbabit.

Apabila seseorang menjumpai kucing yang sesat atau hilang, Individu tersebut perlu menghantar kucing berkenaan ke pusat haiwan seperti vet untuk mengesan nombor siri tersebut dan memasukkannya ke dalam pengkalan database untuk mendapatkan maklumat pemilik haiwan.

Persoalannya, adakah senario di atas benar-benar akan terjadi?

Realitinya di negara kita, penggunaan mikrocip pada haiwan masih belum digunakan secara meluas seperti di negara luar. Akibatnya, tidak semua rakyat Malaysia peka akan keberadaan mikrocip dalam tubuh haiwan yang dijumpai. Tambahan pula, membawa kucing anda ke pusat haiwan turut menjadi satu bebanan buat mereka.

Apakah produk alternatif untuk menyelesaikan ini?

Sedia maklum bahawa produk pet tag telah lama berada di pasaran. Kebiasaannya, ia mempunyai ukiran nombor telefon pemilik kucing agar mudah untuk dihubungi sekiranya mereka dijumpai oleh orang awam.

Produk Baru Ciptaan Dua beradik

Dua beradik yang berasal dari Negeri Sembilan, Zai dan Mirul mula mendapatkan idea bagi mencipta sebuah produk aksesori kucing ketika mereka membela dua ekor bulus berumur 3 bulan pada pertengahan tahun ketika negara dilanda wabak Covid-19. Sebagai pemilik baru bagi haiwan comel ciptaan tuhan, perasaan risau membuak-buak apabila si bulus sering berkeliaran di luar rumah. Dan setelah berkali-kali membuat kajian terhadap kelemahan produk sedia ada di pasaran, akhirnya ilham tercetus untuk mencipta sebuah produk yang mampu membantu pemilik haiwan untuk menemui anak bulus mereka yang hilang.

Memperkenalkan bulushome! 

FUNGSI TERHEBAT

Lokasi dimana kucing anda diimbas juga akan dihantar secara automatik ke telefon pemilik kucing sebaik sahaja QR kod tersebut diimbas

Bayangkan.. 

Sedang asyik kucing anda mengiau-ngiau sana sini mencari jalan pulang. Tiba2 ada seseorang menjumpai kucing anda di Jalan Hang Tuah dan mengimbas QR Kod tersebut. 

Secara terus email akan dihantar secara automatik ke telefon bimbit anda yang memberitahu bahawa kucing anda telah ditemui. LOCATION MAPS ke Jalan Hang Tuah juga akan desertakan.

Jadi anda boleh bergegas ke kawasan tersebut untuk mencari kucing anda. HEBAT BUKAN!

Tunggu apa lagi, tekan butang di bawah untuk info yang lebih menarik mengenai alat ini!

Loading product page

PROCESSING…..

Accessing Pet Profile...